Икономическа полиция - Пловдив, под наблюдението на Районна прокуратура - Пловдив, започва проверка на Депото за преработка на твърди битови отпадъци край пловдивското село Шишманци.

Предмет на проверката ще бъде стопанисването на съоръжението и дали се допуска замърсяване на почвата, въздуха, водните басейни, подпочвените води и други, за което нарушителите се наказват с лишаване от свобода от 1 до 5 години и с глоба от 5000 до 30000 лв., уточни за БТА директорът на полицията.

Ще бъде проверено и доколко настоящият пожар замърсява околната среда, има ли документни и други длъжностни престъпления, добави Рогачев. Към момента е набавен необходимия набор от документи и материалите са докладвани на Районна прокуратура.

Четвърти ден продължава потушаването на пожара в депото. Сметището продължава да тлее. Екипи на пожарната обливат с вода огнищата и насипват с пръст терена. На места натрупаните отпадъци са повече от 10 метра и на този етап не може да се прогнозира кога пожарът ще бъде напълно потушен.

На вертикалните скатове, които до скоро не можеха да се обработват и пушеха интензивно, вече е монтирана напоителна техника. Така рисковият сектор вече е добре намокрен, съобщиха от пожарната в Пловдив.

Това е поредния пожар в депото, който буквално потопи в гъст и задушлив дим селото и предизвика протести. И тази сутрин пред завода се събраха недоволни жители от съседните села, които настояват обгазяването да спре.

"Снощи не можеше да се диша в 21 часа, в 22 часа беше още по-зле. Много зле. Не можеше не врата, прозорец да отвориш", каза пред БНТ Ганчо Ганчев, жител на селото.

"Трудно се спи с малко бебе на климатик. Не го извеждаме вече навън, защото много гадно мирише, на нас ни става лошо, а представяме си на малко дете какво му става", сподели Радослав Ночев от Раковски.

За утре е обявен протест срещу начина, по който работи завода за отпадъци. Очаква се да се съберат жители от четирите околни села.

От управата на завода заявиха, че вече са предприели множество мерки за намаляване на риска от пожари.