Полицейски кордон и протестиращи посрещнаха общинските съветници в Пловдив преди началото на редовното им заседание тази сутрин. Причината е предстоящото гласуване за застрояването на бившия терен на завода на "Кока-Кола" или "Тексим" с 50-метрови сгради, с разгънатата застроената площ от близо 170 хил. кв. метра, предаде "Марица".

Групата от около 20 души, водена от Асен Костов, е организирала проявата си по социалните мрежи.

"Защо толкова полиция за любовта на народа. Съобразявайте се с хората, които поддържат държавата", възкликна д-р Веселка Христамян.

Костов обяви, че искат оставката на зам.- кмета арх. Невена Балчева заради "презастрояването на Пловдив" и подозренията за намесени лични интереси.

Протестиращите посрещнаха преди сесията кмета Здравко Димитров и настояха да влязат на заседанието, за да представят мотивите си за протеста.

Една от точките в общинската сесията е прегласуване на върнатото от областния управител решение за промяна на подробния устройствен план (ПУП) на парцела срещу кметството на Район Източен в Пловдив. Чрез него се дава възможност 48-те декара да се застроят с плътност до 70%. Фирмата-инвеститор е свързана с бизнесмена Ангел Куков, който е и собственик на Адата, който е обявил намерение да построи огромен жилищен комплекс на това място.

Според областния управител Дани Каназирева, обаче, с решението на съветниците устройствените показатели са завишени и не отговарят на нормативните изисквания, които допускат максимално застрояване до 50%.

Групите на БСП, Кауза Пловдив, Демократична България и на ЗС "Ал. Стамболийски" с председател Георги Колев щели да подкрепят искането да се отмени решението, заяви Асен Костов, цитиран от БНР.

На влизане в сградата арх. Балчева бе посрещната с викове "Оставка" от протестиращите, които я спряха и настояха за обяснение защо е допуснала подобно решение. Тя заяви, че това е решение на ЕСУТ. Протестиращите добавиха, че тече подписка за нейната оставка, подкрепена вече от над 1000 души.