Пловдивската полиция продължава осмомартенската си традиция - "Цвете на пътя". Жени, които преминават с автомобилите си, са спирани не за проверка, а за да им бъде подарено цвете за днешния празник.

Направена е и 300-килограмова арт обувка, пълна с цветя, която да напомня за силата на жените, предаде БНТ.

Говорителят на полицията в Пловдив Таня Костадинова заяви, че ще подаряват и картичка във формата на сърце, което да напомня на дамите, че някой ги очаква вкъщи живи и здрави.

Инспектор Ботьо Гиргинов допълни, че по този начин от полицията показват уважение към жените, с което да се напомни за значимостта им.

8 март е ден за признанието на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Първият ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Празникът е започнал само като политическо събитие на социалистите, но постепенно става част от културата на много страни.

В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своето внимание към жените. У нас като общобългарски празник 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944 година.