Природонаучният музей в Пловдив показва колекция от соленоводни и сладководни риби, която няма аналог по света. Сред най-забележителните представители са риби камък, скатове, лъвски риби, рибa "фугу", рибa скорпион и морски гоблин.

Новата експозиция бе открита от кмета на града Иван Тотев.

Снимка: БТА

Колекцията съдържа 32 вида риби с различна степен на токсичност, като всяка една от тях е на стойност между 500 и 1000 лева.  

Снимка: БТА

Те са набавяни от Тихия, Индийския океан, Червено море в рамките на две години и с тях колекцията от най-атрактивни видове риби от целия свят, които вече са 56, се превръща в най-интересната и най-голямата у нас. Повечето от тях много трудно могат да бъдат видени в природата, защото са дънни обитатели с изключителен камуфлаж и усамотен начин на живот. Сред тях има риба, чиято отрова е толкова силна, че може да убие човек за 3 часа. За да разберете коя е тя, посетете музея.

Снимка: БТА

Директорът Огнян Тодоров подчерта, че пловдивският аквариум е иновативен с това, че се намира във вътрешността на страната. Той добави, че предстои изграждането и на нов 10-тонен аквариум, средствата за който ще се набират от дарители.

Снимка: БТА

До края на 2019 г музеят ще бъде оборудван и с лазерен проектор за 3D прожекции в планетариума, каза още Тотев. Той добави, че за 2019 година, до момента, приходите му са около 250 000 лева, а инвестираните досега в обновяването на сградата средства са над 5 милиона лева.