Оставката на управителя на пловдивската болница "Свети Мина" поискаха днес медици от лечебното заведение. По време на общото събрание, което се проведе там, стана ясно, че за целта е стартирала подписка, която за един ден е подкрепена от 45 души от общо 300-та служители на общинската болница, съобщава Дарик.

Основният мотив за исканата оставка са ниските заплати на персонала. Хората са на мнение, че управителят др. Генади Странджев, който е начело на болницата в последните две години след решение на ОбС, няма необходимите мениджърски качества, за да подобри финансовото състояние на лечебното заведение.

Въпреки, че в последната година персоналът на "Свети Мина" получава редовно своите заплати, медиците смятат, че ниският лимит и проблемите на болницата са резултат от лошото й управление. Те считат още, че принципалът на "Свети Мина" - ОбС на града, също не защитава интересите на лечебното заведение.

Стана ясно още, че след разговори с РЗОК за увеличение на лимита на болницата и последващото от това увеличение и на възнагражденията на медицитие, може да се говори едва през септември. През времето дотогава ръководството на "Свети Мина" ще трябва да се справи само.

Припомням, че персоналът излезе в края на януари на протест с искане за увеличение на заплатите. 30 медицински сестри подадоха оставки заради ниското заплащане на техния труд, към момента 25 от тях са ги оттеглили. Предизвестията на останалите изтичат утре.

По данни на Община Пловдив, за изплащане на дълговете на лечебното заведение през последните години от бюджета на града са отпуснати близо 5 милиона лева.