"Хармония", "Дисхармония" и "Недосегаемите" са част от темите, които поставят в новите си творби двамата известни пловдивски графици - проф. д-р Мъгърдич Касапян и доц. Крикор Касапян. Изключително въздействащите рисунки могат да се видят в галерия "Възраждане".

Изложбата се открива тази вечер от 18 ч. Двамата братя, които са преподаватели в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, представят общо 15 творби навръх 55-ия си рожден ден.

Идеите на произведенията им отново са изцяло с Библейска насоченост и символика. На последната им самостоятелна изложба "Светлина от Словото" (в Дома на етносите в Пловдив през 2016 година), братя Касапян подредиха 38 свои творби - графики, създавани в продължение на 25 години, чрез изключително рядко срещаната и сложна техника на "сухата игла".

Техните произведения са известни с това, че пресъздават сюжети от Стария и Новия завет, които ни понасят в пътешествие във времето от Сътворението до днес и носят дълбоки послания.

Тази вечер, серията творби "Отворено небе", ще разкрие пред пловдивските ценители на изкуството различни начини, по които човек реагира на Божествения призив за живота си, както и "Изход", символизиращ Спасението от тъмнината и злото. Пет от рисунките на дoц. Крикор Касапян са с инсталирано вътрешно осветление. Художникът е работил върху паус с прозиращи рисунъчни материали.

"Преживях всичко стотици пъти, докато рисувах", признава проф. д-р Мъгърдич Касапян и навярно затова въздействието на творбите е изключително силно, респектиращо и кара всеки да се замисли дълбоко върху смисъла на живота. Той изобразява раните в тялото на Христос като процепи, през които се виждат небесата. Рисува с креда, въглен и сангин, използва и дигитален печат.

Всички рисунки са с формат 100 х 70 см. Експозицията може да бъде разгледана до 19 ноември т.г.

Tворби на Мъгърдич и Крикор Касапян притежават Виктория Алберт музей, Галерия Душиша Япония, Принт клуб център във Филаделфия, Пенсилвания, Галерия Инджов в Пловдив, Националната художествена галерия в София, Градската художествена галерия в Пловдив, както и много колекционери.