Общинското предприятие "Чистота" започна поставянето на 1100 нови контейнера за смесен битов отпадък в Пловдив.Новите пластмасови съдове бяха доставени миналия месец след проведена от Община Пловдив обществена поръчка.

Снимка: Община Пловдив

429 от тях са тип "Бобър" с вместимост 1100 литра, а така наречените "куки" са 671 броя с обем 120 и 240 литра. Върху всеки контейнер е залепен стикер с информация за неговото предназначение и "горещия" телефон на "Чистота" за сигнали - 032/675 817.

До дни ще бъдат подменени всички сметосъбиращи казани по улиците на Дановия хълм и в подножието му, както и на други места в централната градска част. Голяма част от старите метални съдове са амортизирани и ще бъдат бракувани.

Еколозите от район "Централен" контролират процеса, подчертават от градската управа.

"Работим в пълен синхрон с всички районни кметства, които определят местоположението на съдовете, съобразявайки се и с предложенията на гражданите", коментира директорът на общинското предприятие Димитър Георгиев.

Според него доставката на новите контейнери позволява да се удовлетворят в по-голяма степен нарасналите потребности в появилите се през последните години нови жилищни комплекси.

Идеята е всички метални съдове поетапно да бъдат заменени с пластмасови, тъй като те са по-естетични, по-евтини, удобни и дълготрайни, а обслужването им е по-безшумно.

Снимка: Община Пловдив