Днес жители на пловдивското село Церетелево блокираха за час общинския път Неделево-Церетелево-Царимир, заради проблемен водопровод. Полиция отбиваше колите по обход.

Проблемът е от повече от две години, но сега от пет месеца нямаме нормално водоподаване, много често в населеното място няма вода, водоизточникът не достига, каза БТА кметът на селото Върбина Тотева.

Когато има вода, налягането е толкова слабо, че нито перални, нито бойлери работят, разказват жителите на селото. По думите им, авариите са чести и трудно откриваеми от ВиК специалистите.

Тръбопроводната мрежа в селото е много стара. През годините са правени частични подобрения, но сега са започнали отново чести аварии, които не се отстраняват на време, казва кметът.

По думите й досега е трябвало да бъде подменено 1250 метра трасе от водопровода в проблемен терен, което все още не е започнало. Опасенията на хората са, че сега със затоплянето на времето отново ще намалее водата във водоизточника и ще се стигне до ситуация от преди две години, когато без вода са били четири села от община Съединение.

За БТА кметът на общината Атанас Балкански, каза че е наясно с проблемите в селото. Селата Любен, Правище, Церетелево и Неделево се захранват от една обща помпена станция. По димите му от началото на годината са продухвани кладенци, поставена и нова помпа специално захранваща Церетелево и е закрепено положението, но тръбопроводът в селото е тотално амортизиран.

За утре е насрочена съвместна среща на кметовете на селото и на община Съединение с управителя на ВиК-Пловдив за търсене на решение за подмяна на ВиК инсталацията в населеното място.