В Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив отглеждат бебе, родено с тегло 560 грама. Медиците полагат неимоверни грижи за неговото здраве и развитие. Това съобщиха от болницата, в която отбелязват Световния ден на недоносените деца.

"Недоносеността е проблем не само за страната ни, но и в световен мащаб. Честотата на преждевременните раждания в България се задържа в последните 10 години и е средно около 10-11%, като тя варира в различните региони и някъде достига до и над 20%." Данните съобщи началникът на Отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Мая Кръстева.

"Датата е повод отново да фокусираме нашето и обществено внимание към тази група новородени", подчерта проф. Кръстева и допълни: "Обичайно в такива дни говорим повече за успехи, но гореспоменатите цифри налагат да се разискват основните причини за тази ситуация, за да се очертаят възможностите за преодоляването й.

Недоносеността е резултат от съчетаното негативно действие на множество фактори, които могат да се разделят в три основни групи: качеството на пренаталните грижи за бременните, организация и ниво на постнаталното обслужване на недоносените и принципите на късното проследяване на тези деца", обясни проф. Кръстева.

 

Тя обясни, че успехът в отглеждането на преждевременно родените е и в зависимост от тежестта на патологията, която в повечето случаи е комплексна, а това е предпоставка за ранни и късни усложнения.

В Клиниката по акушерство и гинекология на "УМБАЛ "Свети Георги" са съсредоточени найрисковите бременности, при които могат да възникнат проблеми и при раждане. Честотата на недоносените е еднаква с тази за страната - около 10-11%. В Отделението по неонатология е създадена организация и се провежда проследяване на недоносените деца след изписването им.

"Признанието за нашата работа е благодарността на родителите и нормалното развитие в покъсните етапи от живота на родените недоносени", обясни проф. Кръстева.