Пловдивчанин се изправи пред съда, след като е попълнил невярна декларация пред нотариус. Целта била да продаде апартамент, който делял с балдъзата си, зад гърба ѝ. Абсурдната случка е от март 2017 година, но казусът бил разгледан от Пловдивския районен съд преди няколко дни, предава trafficnews.bg. Мъжът, който понастоящем е пенсионер, имал три брака зад гърба си. Вторият бил със сестрата на потърпевшата, за която се оженил през 1989 година.

Две години след венчавката младото семейство закупило апартамент под Тепетата. Тъй като били в режим на съпружеска имуществена общност, жената придобила право на собственост върху част от апартамента. През 1996 година тя починала. Понеже нямала деца, нито живи родители, наследството ѝ останало за сестрата и съпруга ѝ, които придобили по 1/4 от семейното жилище.

14 години по-късно мъжът сключил трети брак. През 2008 година той поискал да ипотекира апартамента. За целта разговарял с бившата си балдъза, без чието съгласие това не било възможно. Жената обаче не била съгласна жилището да бъде залагано срещу кредит.

Изминали почти 10 години. Мъжът се решил да продаде апартамента, но се опасявал, че отново няма да срещне разбиране от страна на съсобственичката си, която все още притежавала 1/4 от него. Затова решил да извърши сделката зад гърба ѝ.

Бързо се намерил и купувач - млада жена, пред която пловдивчанинът се представил за едноличен собственик. Документите били оформени от нотариус, но, за да бъде финализирана сделката, мъжът трябвало да попълни декларация за гражданство и гражданско състояние.

За да прикрие факта, че притежава само 3/4 идеални части от имота, той решил да "спести" част от информацията в декларацията. Така той декларирал първия и третия си брак, но не и този, по време на който било закупено жилището. В крайна сметка, успял да го продаде срещу 150 000 лева.

Изминала повече от година преди балдъзата му да разбере какво се е случило. Щом разкрила действията му обаче, тя веднага подала сигнал в Районна прокуратура.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което били назначени експертизи. В хода на разследването той е направил самопризнания за стореното. Била проведена и очна ставка между него и нотариуса, оформил документите по сделката.

За деклариране на неверни твърдения законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева. Прокуратурата обаче отчела факта, че мъжът бил с чисто криминално минало, както и смегчаващите вината обстоятелства - пълното съдействие на разследването и иразеното съжаление за стореното. С тези мотиви държавното обвинение поискало от съда да замени присъдата с административно наказание. Същото било становището на мъжа и адвоката му, които поискали глоба в минилален размер.

В крайна сметка мъжът ще трябва да заплати санкция в размер 1000 лв., къкто и съдебните разноски, които възлизат на 100 лева.