Местната управа в Пловдив беше упълномощена да води преговори за теглене на заем от 120 млн. лева. Освен това данъците в града се увеличават. Предложенията бяха гласувани на заседание на общинския съвет три дни преди Нова година.

Предложението на местната власт е заемът да се връщат в следващите 25 години. Със средствата ще бъдат изградени няколко инфраструктурни проекта,  като пътната връзка между районите Южен и Тракия, пробивът Модър-Царевец, нов мост над река Марица, разширенията на натоварените булеварди, които да облекчат трафика в града.

Кметът Здравко Димитров и неговият заместник Илия Кирчев увериха, че тепърва ще има обществено обсъждане, както за проектите така и за самия кредит. Според офертата на банката заемът ще бъде даден за срок от 25 години със 7 години гратисен период и лихва под 1%, предаде "Марица".

От опозицията възразиха, че толкова голям кредит обрича децата и внуците да изплащат дълга до 2045 година и че ще се увеличават данъците и таксите. Илия Кирчев възрази , че всичко, което ще бъде направено ще се ползва от гражданите. Веселина Александрова от ДБ предложи точката да се отложи, докато се види състоянието на Общината и се проведе дебат. Николай Радев от БСП предложи да има местен референдум, Костадин Гаров от НФСБ да се вземат само 30 млн. лева.

"Обсъждаме само да се даде мандат за преговори, приветствам този заем и призовавам да се гласува", прикани колегите Иван Вичков от ГЕРБ.

Здравко Димитров увери, че парите се взимат за доброто на Пловдив.

Що се отнася до данъците от догодина таксата "Битови отпадъци" за физичеки лица скача с 0,3% - от 1,5 на 1,8 промила. Така, ако притежавате апартамент от 70 кв. м с 50 000 лева данъчна оценка досега сте плащали 75 лева. С промяната годишната база ще стане 90 лева, или 15 лева повече.

Данъкът за придобиване на имущество се вдига от 2,5% на 3%. Това е налог, който пловдивчаните плащат за придобиване на движимо и недвижимо имущество. При имоти сумата, която се облага е при уговорена цена, при автомобилите и превозните средства по застрахователна стойност.

Досега този данък бе 2,5%, а с промените той става 3%, което е максималното, което допуска закона. Ако закупите апартамент на стойност от 150 хиляди лева досега е трябвало да платите на Общината 3750 лева за сделката. С промяната до 3% тази сума става 4500 лева.  При покупка на автомобил на застрахователна стойност от 15 000 лева, се плаща 375 лева, а с промяната тази сума става 450 лева.

Общинските съветници вдигнаха и туристическият данък с 20 ст. на нощувка.

Общинските съветници намалиха данък МПС за две категории - Евро 5 и 6, с близо 10%, но само за екологичния коефициент. Не беше прието предложението на "Съюз за Пловдив" за намаляване на данък МПС за всички автомобили с около 15%.

Новият данък МПС засяга едва 15 000 автомобила в Пловдив. Това е броят на автомобилите с еврокатегория от Евро 5 и 6 от общо 170 000 регистрирани автомобили в общината. Намалението от около 10% обаче не е на цялата сума, която се плаща, а средно ще бъде между 5 и 10 лева на кола по-малко. Причината е, че ставките за мощност на автомобилите не се променят, предаде trafficnews.bg.

За най-ниска категория цената до kW e 55 ст./kW. За най-масовите автомобили - от 55 kW до 74 kW струва 77 ст./kW. Следващият клас от 74 kW до 110 kW цена е 1,62 ст./kW. От 110 kW до 245 kW струва 1,90 лева на киловат, а над тези стойности е 2,10 лева на kW.

Мощността на автомобилите се умножава по имуществения компонент - колкото по-нова е колата, толкова е по-голям той. Така новите коли се умножават по 2,3 коефициент, а най-старите по 1,1. Този коефициент се определя от парламента и градските власти нямат отношение. Те обаче определят коефициента на екологичния клас в дадените граници. Промяната касае Евро 5 и Евро 6. Коефициентът за първия досега бе 0,80 - с намалението от 7% той става 0,75. За колите с най-висок екологичен клас той става от 0,60 до 0,55, което е близо 10%.

Как ще отрази това на джоба ви, ако имате нов автомобил до 5 години, който е с мощност от 75 kW? При цена за киловат от 1,62 лева то първичната сума става 121,5 лева. Тя трябва да се умножи по имуществения коефициент, който в случая е 2,3 и се получава 279,45 лева. Ако колата е Евро 5, досега сумата се е умножавала по 0,8 и общата сума става 223,5 лева окончателна цена. С новата промяна с коефициент от 0,75 общата сумата пада до 209,5 лева. При по-ниския клас откъм мощност - до 75 киловат, но със същите показатели - година и екологичност, при 70 kW сумата намалява от 99,1 лева до 93 лева.