Област Пловдив влезе в тъмночервената COVID зона, след като заболеваемостта за двуседмичен период вече е 505 на 100 000 души. За последното денонощие броят за новите случаи на коронавирус в областта е 479.

Всеки трети от прегледаните в ковид центрове в Пловдив излиза с положителен тест. Медици очакват здравното министерство да осигури апаратура за диагностика, предаде БНТ.

От сутринта пред ковид центъра на ДКЦ 1 в Пловдив започват да се събират хора с грипоподобни оплаквания. Опашката върви спокойно, но случаите на коронавирусна инфекция са при повече от половината прегледани.

"Минаха 10 човека, от които 7 бяха положителни за ковид. Работата продължава и следобед. В последните две-три седмици определено нараства броят на позитивните", каза д-р Тодор Каназирски.

Натоварването е сериозно и в общинския ковид център. От началото на месеца през зоната са минали 310 пациенти. 140 от тях - неосигурени.

"Работата става все повече и повече, по 40-50 човека минават на ден, ще работим колкото трябва и това е", допълни д-р Николай Петков от ковид центъра към Второ ДКЦ-Пловдив.

Повечето от прегледаните са с леки симптоми, но има и спешни случаи, които се нуждаят от болнично лечение.

"Имаше например сравнително тежък случай на 35-годишен млад мъж с ниска сатурация, извикахме линейка и го изпратихме в Инфекциозна клиника", разказа д-р Каназирски.

Докато пред центровете вече се образуват опашки от чакащи преглед, лекари на първа линия са в очакване Министерството на здравеопазването да осигури и заявена вече медицинска апаратура. В ДКЦ 1 е нужен подвижен рентгенов апарат.

"Който е много необходим да не разкарваме пациента, да не изискваме зелен коридор, а където ще се извършва на място, където имаме допълнителен кабинет", каза управителят д-р Евелина Славчева.

В ковид зоната на ДКЦ 2 лекар специалист проследява състоянието на всички болни с ваксина, които е прегледал.

"Подобрени са, даже повечето не се налага и необходимостта от антибиотично лечение, чисто симптоматично, витамини - просто една настинка", обясни д-р Николай Петков.

Въвеждането на зелен сертификат според лекари от Пловдив е необходима, но закъсняла мярка, защото броят на заразените вече е много голям.

"Аз смятам, че отдавна трябваше да го направим това нещо, може да е дискриминация, но има такава готовност и нямаше смисъл да откриваме топлата вода с всички тия дискусии, демонстрации", смята д-р Тодор Каназирски.

В Регионалната здравна инспекция днес вече отчитат и повишен интерес към ковид ваксините и уверяват, че разполагат със всички видове ваксини и желаещи да получат първа или втора игла няма да бъдат връщани.

От днес работи още един кабинет за ваксинация в РЗИ. 15 са ваксинационните пунктове в Пловдив и областта, предаде Радио Пловдив.

В този час 11.00 часа общи 507 са хоспитализираните пациенти в Пловдив и областта. Други 86 са в интензивни отделения, като 60 от тях са интубирани. 

По-обед пред РЗИ недоволни от мерките, изискващи наричие на зелен сертификат за достъп от утре, се събраха на малоброен протест. Сред протестиращите се разпознават активисти на извънпарламентарни партии.