След София и община Пловдив обяви, че открива детски градини за деца на медицински работници, работещи на територията на града.

Областният кризисен щаб ще поиска разрешение от министъра на здравеопазването да позволи отварянето на няколко групи в общински детски градини, които са в близост до големите болници, така че да е удобно за родителите,  съобщиха от общинската администрация..

От днес отдел "Образование" отваря гореща линия и започва да събира данни на желаещите семейства. Родителите ще трябва да представят служебна бележка, че поне един от тях работи в болнично заведение на територията на града. Броят на групите ще зависи от желаещите да се възползват.

"Целта е да облекчим медицинските работници във всички заведения и да им помогнем да си вършат работата. Вече има доброволци сред персонала на градините, солидарни с грижите които лекари, мед. сестри и санитари полагат за болните в този труден момент", заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Обрат! МБАЛ "Свети Мина" няма да е Covid болницата

Междувременно нова заповед на РЗИ-Пловдив отмени трансформирането на общинската МБАЛ "Св. Мина" в изцяло Covid болница. Здравното заведение не е подходящо за целта, няма финансова обезпеченост, както и нужния персонал и апаратура.

 

Съгласно нея лечебното заведение трябва да редуцира сovid леглата от 137 на 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен, съобщи на извънреден брифинг заместник-кметът Анести Тимчев.

Със заповед на директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева в лечебното заведение трябва да бъдат разкрити единствено и само 60 на брой места за болни в средно тежко състояние, уточни той.

Към момента заетите легла с лежащо болни са 59. Продължава оборудването с медицинска апаратура, като днес беше получен респираторен апарат, произведен от фирма БТЛ, която има завод в Пловдив. Предстои да бъде дарена още медицинска апаратура.

Междувременно бе разкрита и референтна лаборатория за PCR тестове за пациенти на общинските здравни заведения.

"Целта ни е с разкриването на лабораторията да улесним работата на болниците и по-бързото диагностициране, което е жизнено важно за някои пациенти", сподели д-р Калин Калинов и подчерта, че продължава кадровото и техническо обезпечаване на болницата.

Той припомни, че Община Пловдив е изпълнила всяка една заповед на РЗИ по разкриване на болнични легла, като за целта военните в града също осигуриха такива.

"И двете общински болници са подсигурени с лични предпазни средства за медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с КОВИД. По отношение на МБАЛ "Свети Мина" се работи за подобряване на техническата и кадрова обезпеченост. Необходими са още 4 лекари и 12 медицински сестри, които да обгрижват болните", посочи д-р Калин Калинов.

Той припомни, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че МБАЛ "Свети Мина" не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна болница: местоположението ѝ не е подходящо, не разполага с достатъчно оборудване и персонал, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг и т.н. Въпреки това Община Пловдив е направила необходимото за превеждане на болницата в необходимия работен режим.

Според заместник-кмета Анести Тимчев продължава усилената работа по привличане на квалифицирани медицински специалисти и преговорите с НЗОК за увеличаване на лимитите на болницата, като за целта е подготвен специален доклад, който да бъде обсъден с представители на Националната и Регионалната здравноосигурителни каси.

От доклад на управителя на общинската Ковид болница проф. д-р Петър Петров стана ясно, че определените към настоящия момент лимити от НЗОК са крайно недостатъчни за финансиране на дейностите за лечение на пациенти с COVID-19.  В момента МБАЛ "Св. Мина" получава 325 507 лв. месечно, като за ноември лимитът вече е достигнат. За да бъде осигурено необходимото лечение при изпълнен капацитет на болницата от 137 легла, средномесечният й лимит трябва да бъде увеличен до 750 хиляди лева.