Пловдивска област разполага с 664 легла за прием на болни от коронавирус, 65 са интензивните с респираторни апарати. Към момента 16 болници, намиращи се на територията на Пловдивска област, са подали заявленията за прием на болни от COVID-19, единствено "Св. Мина" в Пловдив все още не е, но за нея се очаква решение цялата болница да се преструктурира за леки случаи на заразата. Това каза областния управител на Пловдив Дани Каназирева на брифинг на Областния медицински щаб, излъчван по интернет.

Каназирева заяви, че очаква информация от всяко болнично заведение за това колко са стаите с по едно легло, за да позволи изолирането на пациенти, колко по две и по три. Тя подчерта, че новите кабинети в МБАЛ "Каспела" и Транспортна болница ще приемат по-леките и средно-тежките случаи, като по този начин се разтовари УМБАЛ "Св. Георги". Областният управител съобщи, че към момента под карантина на територията на Пловдивска област са 1867 души.

Проф. Карен Джамбазов, директор на Университетската болница "Св. Георги" каза, че са изследвани всички 60 служители и пациенти на Клиниката по неврохирургия, където работи медицинската сестра, дала положителна проба за коронавирус. Ако има спешни случаи за това отделение, докато се получат резултатите - ще се прехвърлят към другите болници, добави той.

Началникът на Военна болница - Пловдив полк. Ангел Козманов добави, че на територията, обслужвана от болницата, всички военнослужещи спазват разпорежданията, като това важи и за контингента, който трябва да замине за Афганистан.

По отношение ползването на машините за кафе, на количките и кошниците в магазините, на асансьорите Дани Каназирева посъветва "има едно много важно правило - мийте си ръцете!" Тя каза още, че към настоящият момент има осигурени предпазни средства за всички здравни заведения, които по думите й не са достатъчни, но заяви, че ще има и още.