Пловдив ще предаде символично щафетата на следващите Европейски столици на културата /ЕСК/ точно година след старта на мащабното събитие /на 12 януари/ с поредица от безплатни инициативи. Фондация "Пловдив 2019" е поканила екип на Опера Пловдив за организатор на официалната церемония, която ще се състои утре в Дом на културата "Борис Христов". Това съобщиха от фондацията.

С помощта на универсалния език на класическата музика ще бъдат предадени ценностите на инициативата към ЕСК за 2020 година Риека /Хърватия/ и Голуей /Ирландия/.

"Четирите годишни времена", четири мултимедии за четирите сезона, през които премина ЕСК, четирите платформи на програмата "Сливане", "Трансформиране", "Възраждане", "Релаксиране" ще обединят церемонията. Протоколната част ще е съпътствана от класическа програма с участието на пловдивски деца - лауреати на музикални конкурси, и камерен оркестър на Опера Пловдив с гост-солист виртуозната Лия Петрова, която свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 година.

По време на изпълненията пред официалните гости ще бъдат представени ретроспективни кадри от стотиците събития от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Събитието ще бъде съпътствано с фотографска изложба на преподаватели и студенти от АМТИИ и изложба на ученици от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

В дните от 10 до 12 януари в Градска художествена галерия ще има хепънинг "Усмихни се, Пловдив". Археологическият музей ще покаже изложба под надслов "Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства". В Историческия музей ще бъдат подредени непоказвани колекции албуми и фотографии като темата е "Семейната фотография в миналото и днес".

Природонаучният музей организира двудневни събития за деца "Живата планета", а Етнографският музей ще покаже изложбата "ПЛОВДИВЪ през обектива на Крум Савов".