С възпоменателно тържествено честване пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина в Пловдив бе отбелязана 143-та годишнина от Освобождението на града. Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на Капитан Александър Петрович Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и завзема централната част. Заедно с въоръжените отряди от българи, капитан Бураго превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. Това каза в словото си историкът и директор на Историческия музей в града Стефан Шивачев и допълва, че на 16 януари 1878 започва свободният летопис на Пловдив.

В официалната церемония по полагане на венци и цветя на паметника на капитан Бураго участваха почетна рота, венценосци, военен духов оркестър и представители на комитет "Родолюбие", предаде БТА. Строят на военния почетен караул бе приет от полк. Иван Райков - заместник-командир на "Съвместното командване на специалните операции".

Гости на пловдивчани бяха Н.пр.Анатолий Макаров - извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България, Сергей Черьомин - министър в Правителството на Москва и Началник на Департамент "Външноикономически и международни връзки" на град Москва, Борис Громов - директор на Дома на Москва в София и Алексей Новосьолов съветник по културните въпроси към Посолството на Руската федерация в България, представители на Посолството на Руската Федерация и Дома на Москва в София.

В тържествено възпоменателно честване участваха и народният представител Георги Търновалийски, заместник областният управител на област Пловдив Евелина Апостолова, Председателят на Общински съвет - Пловдив Александър Държиков, кметове и заместник-кметове на шестте пловдивски района, общински съветници, представители на общинската администрация, политически партии и обществени организации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, медии и граждани.