Пловдив гони столицата по многодетни семейства, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане. Веднага след града под тепетата се нареждат Бургас и Сливен. Това са градовете с най-много отпуснати помощи за отглеждане на три или повече деца, съобщава "Марица".

Почти 3500 семейства в града под тепетата ползват такова финансово подпомагане. А само през настоящата година еднократна помощ за раждане на трето дете са получили 354 семейства. За да се решат на трето, очевидно родителите разчитат на добри доходи и нелош стандарт на живот, коментират експерти.

По данни на Националния статистически институт през 2018 г. в град Пловдив на бял свят са се появили 3442 малчугани. За сравнение в Пазарджик новородените са 966, в Хасково - 675, а в Смолян - 240. Това се дължи на доброто икономическо развитие на града под тепетата и по-високите заплати, което влияе върху решението на семейството да предприеме следващата крачка в отношенията си.​

Средната възраст, на която пловдивчанката ражда първото си дете, е 27 години, като според НСИ тя е скочила с една година от 2011-а досега. Първата рожба на тези, които живеят в селата около Пловдив, се появява на бял свят малко по-рано.