Посетителите на фестивала Plovdiv BeerFest, който ще се проведе този уикенд на поляната на Младежки хълм, ще се насладят на безплатни питиета срещу събрани разделно отпадъци. Проявата е част от кампанията Junk Around, част от дългосрочната програма _Място България, с която от сдружението БГ Бъди активен се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда.

Освен акцията "Който пази чисто, пие бира!", по време на фестивала ще бъде проведена мащабна информационна кампания на тема намаляване на отпадъците, които остават след големи събития и ангажирани на гражданите дългосрочна с темата за по-малко отпадъци в ежедневието.

Активистите от _Място Пловдив, инициатива на сдружение БГ Бъди активен, ще съдействат с разполагане на контейнери за разделно събиране и специален инфо пункт на фестивала, на който доброволци ще помагат на гостите да изхвърлят разделно пластмасовите, стъклените и хартиените опаковки и ще разясняват на посетителите на Бирения Фест как да намалят и оползотворяват ежедневните си отпадъци.

"Очаквам в събирането на отпадъци по време на фестивала да се включат много хора, които да почерпят вдъхновение и да бъдат готови за малки промени в ежедневието си, които да ни помогнат да оставим по-чиста поляната след фестивала", сподели Стефан Горанов, организатор на Plovdiv BeerFest.

"Искаме да вдъхновим хората да бъдат креативни, активни и отговорни към мястото, на което се забавляват. Посланието за нуждата от рециклиране на опаковките от храни и напитки вече стигна до хиляди посетители на събитията в Пловдив, по време на събитията от 2019-а, благодарение на платформата "Аз, Ти, Пловдив", която инициирахме през миналата година. С организаторите на Бирения фест работихме и през изминалата година. Сега продължаваме отново да разпространяваме заедно кауза за събития #Безотпадъци. Приветстваме тези стъпки на промяна в провеждането на събития и се радваме да видим устойчивост в действията на организаторите.", каза Румяна Киризиева, от БГ Бъди активен.

Организаторите приканват посетителите на фестивала да се присъединят към инициативата и да съберат и изхвърлят разделно отпадъците си по време на събитието в пункта на _Място Пловдив, за да запазим заедно поляната на Младежки хълм чиста.