Пловдивчанин изпрати добросъвестно есемес, за да плати за престой в Синя зона, но въпреки това колата му беше заскобена и се наложи да я освободи срещу глоба от 30 лева. Причината е техническа грешка - мъжът натиснал съседен клавиш на мобилния си телефон и така подал номера на колата си с една объркана буква, съобщава "Марица".

Малко преди 9.30 часа вчера Иван Атанасов паркирал на бул. "Васил Левски" срещу хранителен супермаркет. В 9,24 ч. той пратил съобщение с номера на колата, за да плати таксата от 2 лева за едночасов престой. При изписването на конфигурацията PB 4743 PT обаче натиснал погрешка съседен клавиш и така вместо РВ пратил изписаното на регистрационния номер като TB.

Иван Атанасов забелязал грешката си в есемеса, с който системата предупреждава, че платеното време изтича. Още в този момент предусетих, че ще имам проблем, сподели той. Когато стигнал до колата, я заварил с поставени скоби. Наложило се да чака екипа на ОП "Паркиране и репатриране", на който да плати глоба от 30 лева, за да си вземе возилото.

"Не съм вдигал скандали, защото и аз имам вина, но се вижда, че става въпрос за техническа грешка с дебелите ми пръсти и всъщност съм си платил съвестно за престоя", показа дисплея на телефона си пловдивчанинът. На шега екипът, който освободил колата, го посъветвал да си изтъни пръстите.

На самия знак пише, че не носим отговорност при погрешно изписване на данните за колата, коментира Златко Захариев, зам.-шеф на Общинско предприятие "Паркиране и репатриране". Той обясни, че вече е измината дълга верига от различни звена: проверяващ - колцентър - диспечер - мобилен екип. И няма как да се върне назад. На практика есемес е пуснат, но не за тази кола, добави той.

Захариев каза още, че това не е единичен случай и много водачи правят технически грешки с букви или цифри от номера на автомобила, който паркират в Синя зона. И призова за повече внимание при изпращането на есемеса, тъй като в противен случай санкцията е неизбежна.