Заради километричните опашки в последните дни на ГКПП "Дунав мост" при Русе и затрудненото движение в района е създадена организация пътуващите в тази посока тежкотоварни автомобили да бъдат спирани на определени места в областите Велико Търново, Стара Загора и Плевен, както и в Русенско - в района на град Бяла. Това са част от мерките, обсъдени на среща между областния управител на Русе Галин Григоров и представители на институции от региона, съобщиха от областната управа.

По думите на Григоров капацитетът на изградения буферен паркинг на международния булевард "България" трябва да бъде използван максимално. Обмисля се възможност за изграждане на допълнителна зона за паркиране в посока "Дунав мост", която да поеме още камиони.

От областната управа в Русе обясняват, че поради забавяне на строителните дейности от румънска страна предвиденото ново трасе все още не е пуснато в експлоатация. Очакванията са то да заработи до месец. Така капацитетът на пропускливост на превозните средства, излизащи от България, ще се увеличи с по три нови ленти за леки и тежкотоварни автомобили. Общият им брой на румънска територия ще бъде 13 - седем за коли, микробуси и автобуси и шест за камиони.

За пореден път е поставена необходимостта от изграждането на нов мост над река Дунав при Русе, като ще се търси подкрепа от страна на евродепутатите от двете държави.

За последното денонощие през ГКПП "Дунав мост" в двете посоки са преминали повече от 2400 камиона.