Три от музеите в Пловдив ще проведат обща инициатива по случай 1 юни - Деня на детето, под мотото "Истории в музея". Това съобщи директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

За пръв път музеите организират общо събитие, с което целят да покажат колко голям потенциал за развитие се крие в културния сектор, стига да сме готови да работим заедно, да се подкрепяме и активно да привличаме различни публики, добави Тодоров.

По думите му през 2019 година, в която Пловдив е Европейска столица на културата, е най-подходящият момент да се постави началото на сътрудничеството и приятелството между културните институции.

Програмата започва в Исторически музей, Експозиция "Съединение на България 1885 година", с историята на едно от най-забавните и обичани превозни средства. За по-големите, но още непораснали деца музеят предоставя възможност за игра с добавена реалност. Археологическият музей ще предложи на децата една вълнуваща загадка от миналото с възможността всеки да създадете своята история за нея. Събитието завършва в Природонаучния музей, където едно "легендарно животно" ще разкаже своята поучителна история с отворен край.

Малки и големи ще имат възможност да станат част от три вълнуващи истории, създадени специално за празника. В центъра на разказа са самите посетители, които и чрез своите идеи ще могат да научат интересна и ценна информация за подбраните експонати, добавя Огнян Тодоров.