В Пловдив е факт първото училище, което минава изцяло на онлайн обучение. В ОУ "Райна Княгиня" учат 840 деца, които от вчера не са в класните стаи, а у дома, за да се обучават онлайн. Това е първото учебно заведение в Пловдив, което прекрати присъственото обучение заради коронавируса.

Зам.-директора на учебното заведение Теменужка Тошева заяви, че присъственото обучение е било прекратено заради предписанието на РЗИ - Пловдив.

"Има 11 заболели колеги и осем ученици, а броят расте непрекъснато и има много карантинирани деца", посочи Тошева.

В същото време в село Черенча в детската градина са постигнали 100% ваксинация.

Директорът на ДГ "Васил Левски" Йорданка Владимирова заяви, че това е постигнато бавно и постепенно, но и чрез личен пример.

Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно, коментира министърът на образованието Николай Денков по повод на обсъжданите нови мерки срещу разпространението на коронавируса в училищата. "Идеята за задължителен зелен сертификат е новият елемент в мерките и той идва като предложение от Министерството на здравеопазването, което в настоящата ситуация с пика на четвъртата вълна на COVID-19, трябва да бъде подкрепено", каза Денков по bTV.

Според него въвеждането на зелен сертификат може да доведе и до отлив на педагози, но това ще бъде временно, защото и мерките ще бъдат временни, докато броят на заразените и хоспитализираните спадне.

Отново в прерогативите на Министерството на здравеопазването е да издаде заповед за затварянето на училищата и детските градини, а МОН отговаря за организацията на обучението в този случай, посочи Дянков.

20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки са основание за преминаване в дистанционно обучение, заяви министърът на образованието.