Първият общински многоетажен паркинг в Пловдив ще бъде открит до края на годината. Съоръжението в район "Западен" се очаква да получи Акт 16 до края на ноември, а да Коледа - да приеме първите автомобили, съобщи Тrafficnews.bg.

Преди това Общински съвет - Пловдив трябва да вземе решение как да се управлява паргинкът и каква да бъде месечната му вноска. Предложението на районния кмет Димитър Колев ще е за 50 лв. на месец, но местният парламент може да промени цената. Засега не се предвижда паркоместата да бъдат отдавани на час.

"Паркингът няма да има служители, като абсолютно всичко ще бъде автоматизирана система. В него ще има 60 камери, като при авария или възникнала нужда, ще идва мобилен екип, който да решава проблемите", каза кметът Иван Тотев, който инспектира строителството на обекта днес.

Условията за кандидатстване за паркоместа също трябва да бъдат гласувани, като вероятно ще бъде взаимствана наредбата за отдаване на паркоместа със скоби.

Фирмата, която строи паркинга, е "Арх. Ситистрой ООД", която спечели обществената поръчка с цена от 2,611 млн. лева без ДДС за строителството на многоетажния паркинг, а 80 хил. лева са за изготвянето на техническия проект. Срокът за изпълнение на паркинга е 240 дни. Поръчката включва направата на проект на инженеринг и строителството на съоръжението, което е за 151 автомобила.

Паркингът ще бъде на четири етажа, като на първия ще има търговски площи за отдаване под наем. На останалите три ще има по 51 паркоместа. В заданието е заложено, че при интерес от страна на пловдивчани към съоръжението, то може да се разшири с още два етажа.