Санитарна сеч на бул. "Княгиня Мария Луиза" в градинката срещу "Света Петка" стана повод за грозен скандал преди броени дни. Пострадалата е известната пловдивска лекарка д-р Веселка Христамян, която спряла колата си, за да попита работници от "Градини и паркове" защо режат здраво дърво. Въпросът обаче станал повод за ругатни и насилие. От разправията д-р Христамян е с разтегната лакътна става и подута ръка, пише "Марица".

От двете страни на булеварда, между кръстовището с бул. "Източен" и църквата "Света Петка", се работи по оперативна програма "Региони в растеж". По проект, изготвен от Община Пловдив и финансиран с безвъзмездна помощ, е предвидено благоустрояване, озеленяване и подмяна на тротоарната настилка. Предприятието "Градини и паркове" е наето като подизпълнител.

"На 12 февруари към 15.30 часа, прибирайки се с личния ми автомобил, видях спрян камион на "Градини и паркове" до градинката срещу църквата "Света Петка". В него товареха парчета от отсечено наскоро дърво - помня това дърво, беше здраво и близо до тротоара, през лятото хвърляше сянка върху плочките. Затова завих с колата, спрях и отидох да попитам като отговорен гражданин защо точно това здраво и функционално годно дърво трябва да бъде отрязано. Учудих се и от друго - видях как от дънера му бяха отрязани равномерни елементи - изглеждаха като плот за маса, а две жени ги търкаляха към паркирания си наблизо автомобил. После бързо си тръгнаха. Доколкото знам, изсеченият материал трябва да се отчита на кубик. Или поне да се опише и маркира с печат на общинското предприятие", разказа д-р Христамян.

Тя се обърнала към човека, който режел дървото, но той я насочил към "отговорното лице" - човек в работен костюм. "Отидох и го попитах той ли отговаря за обекта, при което той ме погледна и каза: "К'во искаш?".

Жената започнала да задава въпроси за протокола, удостоверяващ, че дървото е болно и трябва да се отсече. Попитала и не трябва ли цялото количество да се откара към съответния склад и кой разрешава на частни лица да взимат част от дървения материал. В този момент обаче мъжът се доближил до нея, посегнал към лявата ръка, в която държала телефона си, и я стиснал силно. За да се освободи, жената инстинктивно се извила, и в стремежа си да се откопчи, разтегнала лакътната си става.

"Лакътят ми изпука, а той започна да крещи: "Ще ти счупя телефона, ма!". Мъжът направил втори опит да нападне докторката, но явно разумът му надделял и спрял. Обаче продължил да крещи и да сипе обиди по неин адрес. Изпадала в шок, д-р Христамян тръгнала към автомобила си, ръката й започнала да се подува и тя отишла към близката поликлиника. Там колегите установили, че има разтягане на ставата и травматичен оток, ортопедите я успокоили, че ще се възстанови от 5 до 10 дни.