Предвиденият за днес старт на ремонтните дейности по преасфалтирането на бул. "Източен" в отсечката между бул. "Княгиня Мария Луиза" и кръговото кръстовище с бул. "Шести септември" в Пловдив се отлага до второ нареждане, съобщиха от  ОП "Организация и контрол на транспорта".

Причина е обявеното в страната извънредно положение и мерките на общинския оперативен щаб срещу опасността от разпространение на коронавируса.

"Ние сме на открито, а и казват, че е полезно да си стоиш на слънце. Калени сме в студ, пек, вятър и дъжд, затова нас вирус не ни хваща", казва възрастен строител пред "Марица", докато реди плочките на тротоар в Пловдив. Допълва, че зад гърба си има близо 40 години стаж и все навън, по обектите. Навремето, в Коми, работихме при минус 40 градуса и нито веднъж дори не се разкихах през дългата зима, описва бай Димитър, както уважително му викат по-младите колеги.

На всички строежи в Пловдив работната седмица започна вчера с обичайната офанзива, все едно няма пандемия на коронавирус. Екипът на в."Марица" не видя на нито един обект да се работи с маски.

Взимаме мерки - засилена хигиена, миене на ръце, спазваме нареждането да не се струпваме един до друг, но няма как да слагаме маски, защото пречат да работим, някои направо се задушават, обясниха от бригадата, която довършва последните метри от тротоарите и бордюри на бул. "Северен". Пътят се изпълнява от фирма "Щрабаг".

Трасето ще е напълно готово в началото на април, когато е пусковият срок по договор с Община Пловдив. По новото кръгово кръстовище до Адата вече спокойно преминават колите. Остава да се нанесе хоризонтална маркировка на колелото в участъка на Рогошко шосе. Бул. "Северен" с двете платна с по три ленти от Адата до Брезовско шосе е с прясно боядисани пътни знаци - устойчив термопластик, и някои шофьори вече карат направо, въпреки че на входа на бул. "Северен" в посока Брезовско шосе са поставени заграждения. А от Брезовско шосе колите влизат в насрещното, за да стигнат по източното платно до търговските складове. Навремето техните собственици протестираха, че няма да имат удобен достъп от Брезовско, но от Общината не реагираха.

Приключва преасфалтирането на северното платно на бул. "Санкт Петербург" между ул. "Лев Толстой" и кръстовището с бул. "Източен". Автомобилите вървяха вчера в крайна лента, без да пречат на строителите.

Почти изцяло е завършено площадното пространство пред Епископската базилика, чийто пусков срок предстои през април. Спрени са ремонтите в "Кършияка" по проекта, за да няма проблеми с водоснабдяването на квартала.