Голямо количество биологична маса, натрупана в коритото на река Пясъчник край пловдивското село Труд, откри проверка на РИОСВ, Басейнова дирекция и Напоителни системи. Проверката беше разпоредена от областния управител Дани Каназирева по повод сигналите на жители на Труд за неприятни миризми от работата на близката биоцентрала, предаде БНР.

При проверката е взета проба, за да се установи състава и евентуално произходът на биологичната маса в реката. Ще се търси дали има съвместимост с ферментационния продукт от биоцентралата.

При огледа е установено също, че в коритото на Пясъчник, от страната на биоцентралата, има издълбана яма с размери около 25 метра на 8 метра, която е пълна с вода с отпадъчен характер. Според експертите, с изкопаването на тази яма е унищожено укрепването на реката в участък от около 25 метра, като в средата водата достига до левия бряг. Не е засечено незаконно заустване.

Областният управител увери, че предстои и проверка на одобрения проект за изграждането на централата, промените, които са правени в годините и дали те съответстват на българското и европейското законодателство.

Каназирева съобщи още, че до края на седмицата се очаква положително становище за изграждане на канализация на село Труд.

Местните жители отдавна протестират срещу биоцентралата.

"Категорично казвам, че хората от село Труд могат да разчитат на нас. Факт е, че има проблем и той трябва да бъде решен. Ще извършим всички необходими проверки. Ще поканим отново на среща Инициативния комитет, както и собственика на биоцентралата, за да се намери най-доброто решение в полза на обществото. Работим в екип и в отлична комуникация с директора на РИОСВ Десислава Георгиева и мога да уверя, че компромиси няма да има от страна на държавните институции", заключи областният управител.