Два скелета от Средновековието и скъпа вила от римско време се появиха при изследването на терен за нова кооперация на ул. "Александър Пушкин". Той се изследва от екипа на археолога д-р Здравка Коркутова. На мястото са се появили масивни зидове от антична къща.

Предполага се, че сградата е от времето около пети век и е принадлежала на богато семейство. На пода на помещението, чиито стени излизат, има мозайка. Екипът е открил само едната й част и все още не е ясно колко голяма е и какво показва тя.

"Става въпрос за доста скъпа сграда, която и била извън укрепените стени на античния град. Източната порта се пада на 100 метра от това място", обясни д-р Коркутова пред в. "Марица".

В близост до сградата са разкрити и части от антична улица. Това означава, че извън крепостните стени на Пловдив между Източната порта и сегашния 6 септември /дотам е стигала реката/ е имало още много имоти на филипополци. И някои - като този, са били на богати граждани.

На метър над римската мозайка екипът се натъква на две мъртви тела от средните векове.

Те са на мъж и жена, които са погребани по традиционния обичай без следи от насилствена смърт. Жената носи бронзов пръстен на ръката си.  През тази епоха мястото пак се е падало извън крепостните стени на града. Д-р Коркутова предполага, че става въпрос за малко квартално гробище.