Антична улица от древния Филипопол откриха археолози в центъра на Пловдив. Мястото е осигурявало достъп до централния площад на римския град. Улицата е изградена от сиенитни камъни, които античните майстори са добивали от тепетата в града.

Археологическите проучвания са по повод реконструкцията на съвременния площад "Централен" в Пловдив, под който днес лежат голяма част от останките на Филипопол, каза археологът Мая Мартинова пред БНТ.

Римската улица се е намирала на входа на античния площад и е била изградена в средата на трети век. Тя е осъществявала достъпа до търговската част на градския площад, наричан агора, където се е извършвала основната търговска дейност. Площадът по план е представлявал квадрат с открито площадно пространство, с портици от четирите страни и магазини във верижен план от източната, южната и западната страна, обясни археологът.

Трасето се е кръстосвало с друга улица, която е била разкрита още през 80-те години на 20-ти век, но сега е разчистена от археолозите. Новите открития показват основните етапи в изграждането на уличната система на античния Филипопол.

"Това са най-ранните улици, едната е от трамбовка, по-късно от речен камък и след това имаме две улични нива, които са от тези големи сиенитни плочи", обясни Мартинова.

По време на разкопките са разкрити добре запазена част от глинен водопровод и канализационна система. Новооткритата антична улица ще бъде само фрагментарно проучена и експонирана след приключването на реконструкцията на съвременния площад на Пловдив. До нея ще бъдат изложени останките от колони и частите от фасади от античните сгради на Филипопол.