Опасната инфекция жиардиаза повали шестима души в Пловдив и областта от 1 до 7 октомври. За това информираха от Националния център по обществено здраве и анализи. Данните са тревожни, като се има в предвид, че през тази година никога толкова много хора не са се разболявали в рамките на една седмица. Дори и през месец април, когато е рекордът до сега с 11 заболели, те са стигали най-много до четирима за една седмица, пише "Марица".

За сравнение през януари има само един случай, през февруари- 5, през март - два, през май един, през юни- нула, юли- два, през август един и през септември- три.

Жиардиазата, известна още като ламблиоза, представлява диарийна инфекция на тънките черва, причиняваща се от едноклетъчен организъм Giardia lamblia. Заболяването е разпространено по целия свят, като засяга 20-30% от хората. За страдащите от СПИН или други имунодефицитни заболявания жиардиазата може да е смъртоносна.

Има няколко начина на предаване на заболяването: от човек на човек, чрез замърсени ръце, неизмити хранителни продукти, със замърсена вода, от мухи и хлебарки или полов контакт.

Симптомите обикновено започват 1 до 2 седмици след заразяването, като продължителността на изявата им е 2 до 6 седмици. Най-често заболяването протича безсимптомно и рядко с клинична симптоматика.

Оплакванията се изразяват с безапетитие, променен вкус, увеличено слюнкоотделяне, коликообразни болки в корема, диария, които преминават спонтанно. В хроничните случаи се появява стомашен дискомфорт и подуване на корема от газове в червата. Чревната форма протича в съчетание с жлъчно-чернодробна и алергична форми, нервни и психични нарушения, разстройства на стомашната секреция.

Диагностиката се извършва по лесен начин в паразитологична лаборатория чрез изследване на фекална проба с големина на грахово зърно.

В момента се ползват достъпни препарати за лечение с доказан ефект, които личните лекари предписват.За осъществяване на ефективна профилактика е необходимо активно издирване, изследване и лечение на заразените, както и подобряване на битовата хигиена и култура и борба с мухите и хлебарките.