Община Пловдив ще продаде акциите си от приватизираната и обявена в несъстоятелност фирма "Градски транспорт", които са 2,84 % от общия капитал на фирмата. Местният парламент взе това решение след прегласуване с одобрението на 26 съветници, 10 против и шестима въздържали се.

При първото гласуване "за" се обявиха 25 съветници и за да бъде решението легитимно, според кворума, се наложи прегласуване. Преди това бе отхвърлено предложението на Йордан Василев от БСП акциите на общината в "Градски транспорт" да бъдат апортирани в новосъздаденото общинско дружество "Еко Бус", предаде БНР.

При обсъждане преди гласуването председателят на ОбС Александър Държиков припомни, че общината е имала 33% от акциите на фирма "Градски транспорт", но след вдигането на капитала се е оказало, че вече притежава само 2,84%. С решение на съда от 8 октомври 2011 година фирмата е обявена в несъстятелност, а дълговете й тогава са били около 15 милиона лева, припомни още Държиков. Според него, е невъзможно да се вземат активи от тази фирма.

От своя страна заместник-кметът по финансите Величко Родопски посочи, че дружество "Градски транспорт" е с много милиони кредити и ако общината продаде акциите си, все пак ще може да вземе нещо. С толкова много задължения, активите изобщо няма да покрият пасивите, коментира Родопски.

От името на "Демократична България" Веселина Александрова обяви, че групата ще гласува против предложението по целесъобразност. "Нямаме нищо черно на бяло и само гадаем какви са задълженията на тази фирма", обоснова се Александрова.

Решението обаче бе прието от мнозинството в Общинския съвет.