Екипът на пловдивския кмет Здравко Димитров представи пред лидерите на политически групи в Общинския съвет възможността за финансиране на четири големи инфраструктурни обекта от Фонда за градско развитие за Южна България по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.

Проектите са:
- изграждане на подлеза "Модър - Царевец" и реконструкция на ул. "Модър" в участъка от бул. "Коматевско шосе" до бул. "Хаджи Димитър"
- реконструкция на кръстовище на бул. "Цар Борис III Обединител" и бул. "Марица - юг" или известен като пробива до Водна палата
- реконструкция на ул. "Даме Груев" в участъка от надлез "Родопи" до бул. "Македония"
- нов мост над река Марица, свързващ районите "Северен" и "Западен".

За да започне официални преговори с Фонда за получаването на заем за тези изграждането на тези обекти, е необходимо съгласието на Общинския съвет.

"Приключваме една много тежка година, а следващата няма да е по-лека, но градът трябва да продължи да се развива. Обектите, които предлагаме, са с приблизителна стойност 60 млн. лева и ще подобрят пътните връзки между районите и с тяхната реализация целим облекчаване на трафика", заяви кметът Здравко Димитров.

Заместникът му Пламен Райчев обясни, че фондът финансира обекти, които са в готовност да стартират. По думите му условията били много добри - очакваната лихва е 0,6% за срок от 20 години и с 3 г. гратисен период.

За останалите приоритетни инфраструктурни проекти общината ще кандидатства за безвъзмездно финансиране през новия програмен период.