Областният лидер на ВМРО - Пловдив Стефан Послийски е сред арестуваните при днешната акция за корупционни престъпления в Басейнова дирекция (БД) Пловдив, предаде БНР.

Послийски, който е втори мандат общински съветник, притежава консултантска фирма като част от проектите, по които е работил, са по линия на екологията и взаимодействието с Басейнова дирекция. Той е и член на Контролния съвет на Фондация "Пловдив 2019".

Според пловдивския вестник "Марица" Послийски е заподозрян за узаконяване на водоизточници за ферми за патици в областта. Ежедневникът се позовава на свои източници, според които става въпрос за близо 300 ферми.

Градският председател на ВМРО Борислав Инчев обяви, че не знае за въпросния арест и все още няма официално изявление от властите, поради което не може да коментира. Послийски имал и далечна роднинска връзка с арестуваната шефка на Басейнова дирекция Цветелина Кънева, предаде "24 часа".

От полицията нито потвърдиха, нито отрекоха за ареста на Послийски като уточниха, че информация за акцията ще бъде давана само от Спецпрокуратурата, която ще оповести резултатите от акцията в понеделник по обяд. Стефан Послийски не отговаря на телефона си.

При акцията днес бяха задържани петима служители на Басейнова дирекция, а тази сутрин пуснатата под парична гаранция директорка Цветелина Кънева е откарана в Спецпрокуратурата в София. Разследването срещу тях е за организирана престъпна група.

Поредният арест на член на ВМРО увеличава напрежението в управляващата коалиция. Днес и нечленуващите в парламентарна група депутати от "Атака" поискаха изслушване на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, защото, според думите на депутатът Десислав Чуколов,  от встъпването му в длъжност на поста министър на отбраната е превърнал Министерството на отбраната в "най-голямата агенция за недвижими имоти в България". 

Междувременно синът на Цветелина Кънева - Кънчо Фарид Абдо, направи кратък коментар по повод ареста й:

"Майка ми е умишлено натисната и унищожена. Това е станало излишно и нарочно", бяха част от думите му пред журналистите, които бяха пред съдебната зала, в която трябваше да се разгледа искането на прокуратурата за отстраняването на Кънева от длъжност като шеф на дирекцията.

Малко по-рано адвокат Делчо Джубелиев, който защитава обвиняемата пред съда, обясни, че тя е била пусната от ареста вчера - под гаранция от 5000 лева., а днес е била транспортирана до София за извършване на процесуални действия в специализираната прокуратура.