Кметът на Пловдив Здравко Димитров представи пред журналисти новите директори на общинските предприятия "Чистота" и "Паркове и градини". Това са Димитър Георгиев и общинският съветник Веселин Козарев от "Съюз за Пловдив".

Двете общински предприятия са с многочислен персонал и с големи бюджети. "Отказваме се да ги сливане. Идеята да ги обединим под една шапка не срещна подкрепа сред общинските съветници", посочи кметът.

Кметът посочи, че новите директори на предприятията имат опит в работата в общинската администрация.

"Очаквам новите директори да оптимизират дейността на двете предприятия, ще се обърне сериозно внимание на механизацията, защото има много стари машини. Предвижда се закупуване на нова малка механизация, за да освободи човешки ресурс, който да се включи по-ефективно в почистването на града", заяви Здравко Димитров.

Той съобщи, че предстои осигуряването на нови 200 контейнера, които да бъдат разположени където има нужда. Надяваме се с това равнището в двете общински структури да бъде повдигнато и качеството на услугата да бъде много по-добро.

Какво казаха новите шефове?

Веселин Козарев от "Съюз за Пловдив", който ще управлява от днес зелената система на града, досега завеждаше евроинтеграцията в областната управа. Той смята да привлече в екипа си ландшафтния архитект Велизар Шаламанов, който беше в листата за общински съветници на "Съюз за Пловдив".

"Наш приоритет винаги са били зелените площи на Пловдив. Ще наблегнем на междублоковите пространства и изграждането на нови паркове. Ще създам диалог с гилдиите", каза Козарев.

616 души е численият състав на предприятието, а бюджетът му е 6 млн. лева. Средната заплата е под 700 лева, а работниците са на минимална.

Почти същите са възнагражденията и в "Чистота", където се трудят 740 души, а бюджетът за т.г. е 27 млн. лева. Средната заплата е 750 лева, но чистачите са на минимални възнаграждения.

Димитър Георгиев досега бе зам.-шеф на предприятието, а временен директор - Георги Николаев, който ще остане заместник.

"Не членувам в партия. Имам 10-годишен опит в администрацията. Бил съм в областната управа в екипа на Здравко Димитров. А в "Чистота" съм от началото на годината. Заварих добра организация, хората си вършат работата. Градът се разраства, не ни достига човешки ресурс за осигуряване на поддръжката", каза Димитър Георгиев. По образование е бакалавър "Антитерористична дейност" от Висшето училище по сигурност и икономика.

На упреците, че градът е мръсен, Георгиев не се съгласи. "Фирми изхвърлят кашони и опаковки около съдовете за смет. В момента сме в процедура по закупуване на 200 контейнера. Много често те са празни, а около тях са струпани отпадъци", каза новият шеф на "Чистота".