Създава се нова автобусна линия за придвижване на пристигащите и заминаващите пътници от летище "Пловдив", която ще тръгва от автогара "Родопи".

Това стана известно на работна среща, организирана от областния управител Ангел Стоев във връзка с необходимостта от осъществяване на обществен превоз за пътуващите, съобщиха от Областна администрация, предаде БТА.

Идеята е новата линия да бъде редовна, с разписание, съобразено с пристигащите и заминаващите полети. Осигуряването на обществен транспорт се налага и поради заявените намерения от нискотарифната компания "Уиз еър" за полети от и до Лутън, Дортмунд и Меминген, които се очакват от 3 ноември т.г.

Така аеропортът ще обработва по 10 полета седмично, което означава около 6 000 пътници месечно. Като се добавят и очакваните зимни чартърни полети, нуждата от транспорт става все по-осезаема.

Областният управител препоръча летището да обяви конкурс за таксиметрови фирми по модела на летище "София", с които да се допълни обслужването.

Очакват се около 30 милиона лева, които ще бъдат инвестирани в подобрение на инфраструктурата, включително и за изграждането на карго терминал, с какъвто аеропортът към момента не разполага, посочва Лъчезар Миленчев, изпълнителен директор на летище "Пловдив".