Граждани започнаха подписка срещу намерението на община Пловдив за изграждането на нов многоетажен паркинг. Недоволството е провокирано от проекта, според който строителството ще отнеме част от двора на Хуманитарната гимназия в града. От ръководството на училището призовават да се потърси друго място за съоръжението, предаде БНТ.

Идеята на общината е новият паркинг да бъде изграден на мястото на бившата сграда на ТЕЛК в Пловдив. За да влезе строителната техника обаче, ул. "4-ти януари" трябва да се разшири. И по този начин ще се отнемат два метра от двора на Хуманитарната гимназия.

"Практически тази ограда ще се залепи до сградата, която представлява архитектурен паметник на културата. Много прилича на една българска поговорка - събори къща, за да построиш плевня. Не виждам никаква необходимост точно на това място да бъде изграден паркингът", каза Емилия Недева.

От ръководството на Хуманитарната гимназия са притеснени, че строителството ще продължи дълго, което ще попречи на нормалното протичане на учебния процес.

"Мястото за такова съоръжение е изключително неподходящо от гледна точка на сигурността и здравето на близо 2 хиляди деца. Да се спре това строителство", категорична е Соня Киркова, директор на училището.

От район "Централен" заявиха, че изграждането на паркинга е крайно необходимо. Строителството няма да засегне по никакъв начин сградата на гимназията, която е паметник на културата, а само ще се премести част от оградата.

Инж. Тошо Пашов, заместник-кмет на район "Централен" - Пловдив: С НИНКН не е необходимо да се прави съгласуване, тъй като самата ограда не представлява паметник на културата.

Плановете на общината са в Пловдив да бъдат изградени общо 4 такива паркинги. Финансирането ще дойде от заем в размер на 13 милиона лева. Недоволство има и срещу тегленето на нов кредит в края на мандата.