В пловдивския квартал "Кючук Париж" назрява обществено недоволство. Поводът е появилите се напоследък слухове за застрояване на една от малкото останали детски площадки в района - срещу бившето кафене "Мафиозо". Гражданите дори са инициирали подписка в подкрепа на желанието си тя да не бъде застроявана, съобщава Plovdiv24.bg.

Жителите в района смятат, че площадката е крайно занемарена, но е все пак необходима, и искат нейната реставрация, а не превръщането й в многоетажна кооперация.

"Мястото е разчертано с видима цел застрояване и отсичане на дърветата", алармира общинският съветник от "Демократична България" Добромира Костова, която е била сигнализирана от граждани.

По думите ѝ, става въпрос за нова кооперация с близо 300 апартамента и паркоместа и там е неподходящо да се издига сграда, буквално под прозорците на хората, предаде Дарик.

Според позицията на фирмата-инвеститор, парцелът, който е частен, е отреден за строителство преди много години и никога не е бил парк, а запустяло пространство между блоковете в района.

За казуса е уведомена районната администрация, от където започват проверка.  

"По проект на въпросното място трябва да има спортна площадка, но какъв е точният обхват на обекта в момента не мога да кажа. Тази спортна площадка попада под юрисдикцията на община Пловдив и движението по това съоръжение не се следи от районна администрация. Доколкото съм информиран, община Пловдив проведе процедура по отдаване на обекта, и има избран изпълнител, както и подписан договор с този изпълнител.", коментира кметът на район "Южен" - Борислав Инчев.

По думите му на база офертата на фирмата-изпълнител трябва да бъде осъществена реконструкция и обновяване на съществуващите пространства на спортната площадка. Предвидено е изграждането на две, три или може би дори четири футболни игрища, поставянето на баскетболни кошове, тенис маси, инсталиране на осветление, трябва да бъде изградена и нова ограда и така нататък.

"Защо към момента подобна дейност не е в ход, аз не мога да кажа, от община Пловдив биха имали повече информация. Според подробния градоустройствен план в близост до площадката има терен, който е предвиден за изграждане и на църква", каза още районният кмет.