Наемателите на нежилищни общински имоти ще плащат 50 % наем за първите три месеца на годината. Това гласуваха 43-ма общински съветници, след като отхвърлиха предложението на "Демократична България" за този период бизнесът да бъде освободен от наем.

По време на разискванията Йордан Иванов от "Демократична България" сравни ситуацията с това човек няколко месеца да не получавате кабелна телевизия, но да е длъжен да плаща. В подкрепа на твърдението на Иванов общинският съветник Георги Величков даде пример, че негов приятел е изтеглил заем от 10 000 лв. за заведението си. При поредното затваряне обаче се наложило да изхвърли продуктите, закупени с кредита. По този начин реализирал огромни загуби, предаде "Марица".

Пред съветниците излезе и , която поиска ограничителните мерки да предизвикват реципрочна подкрепа.

"Смятам, че бизнесът трябва да функционира, работейки. Тъй като при нас беше забранено да работим, отправихме писма до различни институции за ответни мерки за подпомагане на бранша и компенсации. Молим да преразгледате точка 4, защото е нереално - за периодите на тотално затваряне над 7 месеца - представите си ситуацията как можем да съществуваме с 0 доход. За нас е нереалистично", посочи и Кръстина Миткова - представител на "Сдружение на заведенията" в Пловдив. Тя предложи в периода на затваряне да бъдат опростени 100% наемите им, а до края на годината - на 50%, както и тротоарното право със същия процент. Това предложение, обаче, бе подкрепено от едва 17 съветници.

С гласуването на предложението на зам.-кмета Величко Родопски 50 на сто от дължимия наем за март ще платят и училищните столове и павилиони. Наемателите на общинските нежилищни имоти трябва да внесат искане за корекцията, както и документи, че са били засегнати от налагането на противоепидемичните мерки.