Традицията в Асеновград повелява на Еньовден малки момиченца до 10-годишна възраст да се обличат като булки и да се "венчават" за Слънцето. Вярва се, че калиничките, наричани още слънчови невести, носят здраве, късмет и благополучие. Народният обичай започва в двора на Етнографската къща, където момиченцата вадят оставените в "мълчана вода"нишани и минават за здраве под магичния Еньов венец.

"Обичаят се прави всяка година на Еньовден, но той има по-дълбоки корени. Християнската част на обичая е добавена по-късно, тъй като той е бил с още езически корени. Правил се е на този ден, тъй като е до лятното слънцестоене. Момичетата, облечени като булки, са били дарявани на Слънцето, за да може то да разпръсква светлината и топлината си, след което да има богата реколта", каза уредникът в Историческия музей на града Надя Янкова пред NOVA.

Според традицията в Асеновград, час след празничната литургия в храм "Св. Николай Чудотворец", шествието на малките калинички минава до параклиса "Света Богородица - Въведение" и завършва в Градския парк с музикална програма.

Заместник-кметът на Асеновград инж. Мария Вълканова посочи, че през годините на празника винаги е имало стотици малки момичета с бели рокли, като с всяка година техният брой се увеличава.

"Макар и променен през годините, обичаят "Калиница" в Асеновград е запазил своята уникалност и своя дух. Това е един от обичаите, който се реализира най-лесно, защото е голямо желанието на малките момичета и на техните майки да участват. Така че, с удоволствие всяка година се занимаваме с организацията на този празник", коментира Вълканова.