Приключенска игра и забавна викторина, кулинарен базар и обредни хлябове ще има по време на Европейската нощ на учените в Пловдив на 28 септември. В нея тази година се включват Медицинският университет, Университетът по хранителни технологии и Институтът за зеленчукови култури "Марица".

В приключенската игра на Медицинския университет ще участват пет отбора от студенти от всички специалности и ниво на обучение, които за един час ще трябва да намерят "своя" експонат от музея на медицината. Това каза за БТА проф. Виктория Сарафян, заместник ректор, като уточни, че цялата им програма е посветена на бъдещия музей на медицината. В реални условия участниците в играта ще трябва да преодолеят редица препятствия, за което ще им са необходими освен знания, и бърза реакция. Проф. Сарафян добави, че са подготвили и много изненади.

След официалното откриване на инициативата ще се състои и традиционен дебат между отбори на студенти и преподаватели на тема "Реален или виртуален музей?". Всеки един от тях трябва да защити своята теза и визия как да изглежда музеят на медицината, като последната дума е на публиката, която ще гласува за убедителност и атрактивност на презентациите. През цялото това време студентите и гостите на Университета ще могат да разгледат експонати от бъдещия музей с медицинско предназначение и много ценни медицински книги. До момента, по думите на проф. Сарафян, има дарени от организации и лекарски фамилии над 120 предмета, свързани с фармацията и денталната медицина, сред които и от археологически находки от 1-2 век след Христа. Като любопитни заместник-ректорът посочи палеоекспонатите, от които може да се направи заключение за болестите, от които са боледували хората в древността.

Своята лепта за Музея на медицината ще направят и майсторите в кулинарията, които и тази година ще подредят Кулинарен базар. През цялото време, на специална сцена, студенти и преподаватели ще могат да покажат своите таланти.

В Университета по хранителни технологии Европейската нощ на учените 2018 ще започне с представяне на постери на научни разработки на млади учени и студенти и провеждане на забавна викторина с много изненади и награди. Това каза за БТА заместник-ректорът на университета проф. Йорданка Алексиева. Доц. Цветана Гогова и майсторът-хлебар Георги Лефтеров са подготвили поредица от събития, свързани с традиционни български обредни хлябове.

Освен лекцията, хлебарите демонстративно ще изпекат различни видове хляб, а гостите ще могат да опитат вкуса на обреден хляб от различни места по света, видове походен военен хляб от Византийската империя и Второто българско царство.

Специално място е отредено и на традиционните храни като културно наследство, като ще могат както да се опитат ястия от различни региони на България, така и да се научат рецептите за тях. Когато говорим за научна институция, каквато е УХТ, няма как в програмата да не е включена и дискусия за постиженията на учените в развитието на хранителната наука, техника и технология, допълват от университета.

В Европейската нощ на учените "Корените на българското градинарство" ще бъдат представени от учени от Института за зеленчукови култури "Марица". Акцент в програмата ще бъдат уникалните зеленчуци от пловидвското село Куртово Конаре, сред които са куртовската капия, куртовският розов домат, куртовската ябълка. В специална изложба ще могат да се видят експонати от Музея на Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" - Садово.