Командването и личният състав на авиобаза Граф Игнатиево осъществиха днес успешното пребазиране на летище Пловдив на авиационната, самолето-обслужващата и специалната техника. Пребазирането се налага във връзка със старта на мащабната реконструкция в авиобаза Граф Игнатиево, съобщиха от Министерство на отбраната.

Още тази вечер от новото си място ще застъпят екипажите на МиГ-29, които изпълняват без прекъсване мисията по Air Policing - охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Вижте снимки >>

От летище Пловдив ще се провежда и цялостната летателна дейност на бойните пилоти, както и обслужването и ремонта на авиационна техника, докато не завърши строителството на летищната инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево. С новата инфраструктура авиобаза Граф Игнатиево ще отговаря на изискванията за приемане на новите самолети F-16.

Поради близостта и особеностите в подхода за кацане на летище Пловдив, от МО уведомяват гражданите, че ще се спазват стриктно всички изисквания относно безопасността на полетите.

Снимка: Министерство на отбраната

Вчера от МО съобщиха, че започват мащабни строителни дейности в авиобаза "Граф Игнатиево" за модернизация на летищната инфраструктура за приемане на новите изтребители F-16.

С цел осигуряване на изискващите се условия за съхранение, поддръжка и експлоатация на изтребители F-16, през юли 2020 г. бе изготвен "План за реконструкция и модернизация на летище Граф Игнатиево". Документът е приет от Съвета по отбрана.

Първите осем самолета F-16 Block 70 следва да бъдат доставени през първото тримесечие на 2025 година.

Днес Министерския съвет прие и проекта за инвестиционен разход за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, като сумата е по трите договора е 1 296 412 185 долара, съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той подчерта, че за българските ВВС е изключително важно придобиването на нова техника. "В проекта са включени и способности за нанасяне на удари въздух - повърхност, въздух - въздух. Т.е. ние ще имаме една пълноценна ескадрила от 16 самолета. Очакванията са самолетите да пристигнат през 2027 г.", каза министърът.