"Еврофермер на годината" е Людмил Работов, мениджър на семейна фирма в гр. Раковски, съобщиха организаторите на престижния традиционен конкурс, който се провежда за 19 -та поредна година. "Евробизнес дама на годината" е Ивиана Митова, финансист във фирма "Агроелит", а призът "Млад Еврофермер" взе Илия Проданов, земеделски производител от Бургаско.

Церемонията по награждаването на спечелилите състезанието за първи път в историята си е в нетрадиционни условия - онлайн. "Невъзможността днес да се съберем, за да се поздравим, да разменим добри думи и да стиснем ръка на победителите има основателна причина - животът и здравето на всички. Според народното поверие, високосната година винаги е по-трудна. Дали коронавирусът е потвърждение на този предразсъдък, може много да спорим. Но е факт, че светът сега е твърде динамичен не само в икономическо отношение. И е факт, че в такова смутно време точно земеделците не спират работа - чака ги хранителната промишленост, която не спира дори по време на война", коментираха организаторите на конкурса.

За "Еврофермер на годината", "Млад еврофермер на годината" и "Агробизнес дама на годината" се състезаваха хора от цялата страна. Благодарение на тях земеделието е най-конкурентоспособният и най-жизненият отрасъл в България, подчертаха още те.

Еврофермер на годината 2019 Людмил Работов е активна обществена личност. През 2019 година е избран за втори мандат да бъде Председател е на Управителния съвет на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив. Работов обработва 8500 декара земя, основно е в землището на село Борец и 1000 декара край родния град. Отглежда бързоликвидни култури - пшеница, рапица, слънчоглед, малко бобови и около 200 декара люцерна. Той знае, че земеделието не се прави само със земя, а и с хора.И е убеден, че земята е жива, докато се полагат грижи за нея.

Ивиана Митова, "Евробизнесдама на годината 2019", е финансистът на търговищката фирма "Агроелит". Дружеството e с 30-годишен опит в земеделието и е сред най-успешните у нас. Обработва повече от 100 хиляди декара земя в областта. Днес тя се занимава с реализацията на реколтата. Фирмата сее основните за страната зърнени култури - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица.

Илия Проданов, първият в надпреварата "Млад еврофермер на годината 2019", е част от семейния бизнес на семейство Проданови - зърнопроизводство. Фамилията стопанисва 12 хиляди декара ниви в четири землища в общините Камено и Бургас. Една четвърт от тях са собствени, останалите са наети и арендовани. Сеят традицонните за страната зърнени култури - пшеница, ечемик, рапица, царевица, нахут. Илия гледа и черешова градина. Овошките са на площ от 30 декара, но грижите за тях са любимото хоби, за спорта, както се казва, и по думите му изобщо не става дума за печалба.