При увеличаващите се случаи на болни от COVID-19 в абсурдна ситуация изпадна една от общинските болници в Пловдив - "Св. Мина". До петък само един лекар и две медицински сестри се грижеха денонощно за заразените с коронавирус.

"До критичната ситуация се стигна след масови откази и нежелание на голяма част от персонала да поеме даденото им назначение, командировка в новосъздаденото отделение. Отказите бяха мотивирани с подходяща медицинска документация - възраст, критична за работа в такава структура. За съжаление, имаше и немотивирани откази, подплатени със заявления за напускане и отказ за работа в здравното заведение, като цяло", коментира управителят на МБАЛ "Св. Мина" проф. д-р Петър Петров пред Нова телевизия.

По думите му от петък насам ситуацията леко се е променила в положителна посока. С болницата се е свързал един стажант-лекар, изявил желание да работи в отделението и още в събота са го включили в график. А от петте училищни медицински сестри, които били изявили желание, четири се отказали, но петата още не е дала окончателен отговор дали ще дойде.

Проф. д-р Петров апелира към "българската медицинска общност за подкрепа". "Ако има колеги, които имат желание и го чувстват като призвание, са добре дошли при нас", каза още директорът на болничното заведение пред БНТ.

Капацитетът на отделението за лечение на болни от COVID-19 е 30 легла. В момента там са настанени 19 пациенти. "В настоящата ситуация се справяме много трудно, но с много мотивация. Мотивираме и хората, които работят там, защото на тях им е най-тежко", обясни старшата медицинска сестра на болницата.

Медицинският щаб в Пловдив на свое заседание ще разгледа кадровата криза в COVID отделението на болница "Св. Мина".