Старши сержант на 49-години, с доказано заболяване от коронавирус, е приет днес за лечение в болница "Пълмед" в Пловдив, съобщиха от Министерството на отбраната. Военнослужещият е от формированието 44 220 - Пловдив. От 17 март той е в домашен отпуск, който прекарва в Карлово, където живее.

По време на отпуска военнослужещият е бил в контакт със свой близък, завърнал се от Англия. От 23 март старши сержантът е с висока температура и кашлица. На 28 март военнослужещият е приет в МБАЛ-Карлово, а от днес е настанен в болница "Пълмед" в Пловдив, където е интубиран. Старши сержантът е с придружаващо заболяване - диабет, уточняват от военното ведомство.

От 17 март военнослужещият не е бил в контакт със свои колеги от военното формирование, уточниха от МО.

21 са общо пациентите с доказан коронавирус в Пловдив и областта. От тях 12 са хоспитализирани като един е в тежко състояние в Отделение за интензивно лечение (става дума именно за военния - б.р.), съобщиха по-рано от Областния медицински щаб. Заразените медици са осем. 2959 са жителите на града и региона, поставени под карантина.

По думите на д-р Сийка Димчева от РЗИ под карантина в града и областта са 2959 души.

Шефът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов потвърди, че леглата в инфекциозна клиника са заети. Но очаквал след пристигане на пробите да се освободят, предаде "24 часа".

"Ситуацията е динамична. В подготовка сме да разкрием още 36 легла", каза той.

Според него 8 души от персонала на УМБАЛ "Св. Георги" са заразени. Част от тях са в инфекциозна клиника. Това били единични случаи, други били под карантина.

До края на деня трябва да бъде отворена Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Георги", след като бе в карантина заради положителна проба на старшата й сестра. До момента са взети и транспортирани до Стара Загора 420 проби, от тях 126 са били на контактен медицински персонал.Той очаква до края на деня да бъде отворена клиниката, след като бе в карантина заради положителна проба на старшата й сестра. До момента са взети и транспортирани до Стара Загора 420 проби, от тях 126 са били на контактен медицински персонал.

Имали само един болен с положителна проба и негов придружител, които били изолирани в отделно помещение. От РЗИ трябва да прекратят карантината, за да може неврологичната клиника отново да работи.

Проф. Джамбазов посочи, че около 6 април трябва да пристигне апаратурата за новата лаборатория. В тази ситуация обаче може да има и забавяне. Според него оптимистичният вариант е лабораторията да заработи към 10 април.

Областната управителка Дани Каназирева коментира противоречията с общинския щаб. "Подкрепяме рестриктивните мерки. Съгласни сме с въвеждането им, но това трябва да става след съответните заповеди на РЗИ и здравния министър", каза Каназирева по повод забележката на ген.-майор Венцислав Мутафчийски, че "може би Пловдив не е добър пример за това (спазване на карантината) и че на града може би му предстои доста сериозна ситуация".

Тя подчерта, че в Областния специализиран медицински щаб влизат едни от добрите специалисти от Пловдив и областта и още от началото "организацията в областта е добра".

Работи се непрекъснато и за нас е много важно, че организацията трябва да бъде такава, че да позволява разделяне на потоците на пациентите и то така, че всяка една болница да има възможност за спешност за други заболявания извън коронавируса, каза още Каназирева.

РЗИ и МВР извършват проверки за автобусите, в които не трябва да има правостоящи,независимо, че на спирките ще остават граждани.

Те обяви още, че от митницата е предоставен спирт. 1000 л от него ще отидат в "Чистота", 280 литра - в пожарната, 378 л ще получат в Спешна помощ. 1000 литра ще бъдат доставени в УМБАЛ "Св. Георги".

Каназирева оповести, че всички болници и ДКЦ на територията на Пловдив и областта ще бъдат снабдени с дезинфекционен гел. Областният кризисен щаб е получил дарение 8500 литра.