Мъж е намерен прострелян в колата си в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР Пловдив.

Сигнал за прострелян мъж в автомобил в кв."Изгрев" зад блок на ул "Преспа" е получен на тел 112 малко след 17.00 часа.

На мястото са екип на полицията и линейка. Криминалисти извършват оглед на местопроизшествието.

Една от основните версии е, че 54-годишен мъж, оръжеен майстор, е сложил край на живота си със законно притежаван пистолет, заради неплатени данъчни задължения към НАП, посочват още от полицията.

Според "Traffic News" мъжът продавал ювелирните си произведения по интернет, но бил засечен от данъчните през спедиторската фирма, от която изпращал ножовете на клиентите си. След направената ревизия той е трябвало да възстанови на държавата сумата от 5 хиляди лева.

Тотев нямал семейство, живеел с родителите си. Чували се по няколко пъти на ден, но днес не отговарял на телефона. Родителите му , разтревожени, започнали да го издирват. Откриват го тази вечер в автомобила му, "Пежо" , близо до жилището му. Прострелян е в главата, а до него е открит законния му пистолет "ТТ".

Йордан Тотев е сред прочутите майстори - ножари в Пловдив. Учил занаята при Кирил Коликов и Димитър Димитров, а изработката на ножове се превръща в негова професия.

"За да се направи нож трябват не само 120 отделни операции, но и много любов и търпение" казва майсторът приживе в свое интервю.

Най-ценни за Йордан Тотев, наред с колекционерите, са и тези от клиентите, при които всеки отделен лев за покупка на уникален нож, е пестен дълго време. Майсторът не дели клиентите си, така както не дели и ножовете. Всяко хладно оръжие е изработено по стари традиции отпреди 200-300 години, предавани от поколение на поколение. Казва, че е учил занаятът при най-добрите в пловдивската школа, за което им е изключително благодарен.

Той спазва стриктно традициите, независимо дали прави различни видове ножове или ятагани. Вложените в тях материали са изцяло естествени - волски рог, кост от пищяли на животното, традиционния за пушки, пищови и ножове орех.

Започва като чирак, минал през калфа, а две години по-късно да вземе и майсторското свидетелство от Задругата на майсторите в Пловдив.