В последната седмица на юни тази година, майстори от цялата страна ще демонстрират своите занаяти в Етнографския музей в Пловдив. Това съобщи директорът на музея Ангел Янков. Седмицата на занаятите се организира за 11-ти път и тази година ще премине под мотото "Приемственост", защото по думите му най-важно за един майстор е да предаде занаята.

Участие са заявили творци от различни области на занаятчийството - ножари, оръжейници, медникари, бижутери, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, дърворезбари, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво, везба и други.

Гостите и туристите в музея, освен, че ще присъстват на занаятчийски демонстрации, но ще могат да се включат в правенето на собствено изделие. Съпътстващата програма включва много танци и песни и се очаква дворът на Куюмджиевата къща да "си върнат" възрожденския дух. Шумът и творческата суетня ще пренесат гостите на занаятчийската чаршия през ХIХ век, а празнуването на Петровден ще ги зареди с положителни емоции за седмици напред, твърди Ангел Янков. Вратите на музея ще са отворени от 9.00 до 18.00 часа.