917 превозни средства, сред които 217 автобуса, са проверени вчера при мащабна полицейска акция в Пловдив, съобщиха от областната дирекция на МВР. Само за 6 часа са засечени 1074 нарушения.

Съставени са 84 акта и 329 глоби по фиш. При водачите на автобуси от вътрешноградските и извънградските линии са констатирани 27 нарушения. Един е санкциониран за неспазване на Застрахователния кодекс. 11 са актовете за административни нарушения и 15 глоби по фиш.

Четирима от шофьорите на автобуси са застрашили живота на пътниците, преминавайки на червено. 4 са актовете за неизползване на обезопасителен колан, същият е броят и на установените с техническа неизправност автобуси. В 3 от случаите проверяващите са установили нередовни пътни документи, за което са съставени актове, а останалите санкции са за други нарушения на Закона за движение.

При извършените 754 броя проверки на други водачи са констатирани 396 нарушения. Две са образуваните бързи производства за извършени престъпления по пътищата - управление на нерегистрирано превозно средство и предложен подкуп на длъжностно лице.

На нарушителите са съставени 73 акта и 314 глоби по фиш. Четирима са били неправоспособни водачи, а в два от случаите при проверките е установено управление на нерегистрирано МПС.

Един от спрените водачи е отказал извършването на проверка за употреба на наркотични вещества, за което е взето административно отношение. 36 от шофьорите не са били с поставен обезопасителен колан, в други 30 случая не са спазили пътни знаци, светлинна сигнализация и пътна маркировка. За погазване на пътни знаци и неправилно извършване на маневри са наложени 118 глоби.

26 са фишовете за управление на технически неизправни автомобили. 46 водачи са били с нередовни пътни документи, а за други нарушения по ЗДвП са санкционирани още 124-ма. При акцията са заснети 651 нарушения на скоростни режими.