В началото на септември строителството в Пловдив остава динамично, твърдят строители и брокери на имоти. От агенциите за имоти казват, че купувачите търсят предимно двустайни апартаменти. Потвърждава го и статистиката - жилищата в Пловдивска област са 323 хил., от които 227 хил. апартамента. Двустайните и тристайните жилища доминират с около 65%. Пазарът обаче показва, че те не стигат.

Затова малки бутикови кооперации никнат като гъби в центъра на града, особено в района на ВМИ и Стоматологичния факултет. Конкурират ги близо 10-тина нови по-мащабни жилищни проекта и това са новите комплекси от затворен тип, съобщава marica.bg.

По експертни оценки цените на жилищата само за една година са нараснали със 7-8 на сто. Цените на имотите действително се вдигнаха, но с около 10 %, коментира Георги Димитров, управител на RE/MAX Advantage в Пловдив.

"Това се случи, защото на пазара няма качествени имоти, а търсенeто е голямо. Средната цена на жилищата в Пловдив е 700 евро за квадратен метър. В някои части на града тe достигат до 850 евро/кв. м - т.е. цената в голяма степен зависи от локацията и от степента на завършеност", твърди Димитров.

Зоната около мол Пловдив се застроява активно. Тук на ход е вторият проект на "Хъс" и "Арх сити строй, които инвестират в "Пловдив сити парк". От "Галакси инвестмънт груп" строят комплекса "Роял гардън" в съседство. В началото на м. август т.г. беше първата копка на "Магнолия резидънс" на ул. "Рая" - също общ проект на фирмите "Хъс" и "Арх сити строй".

В сърцето на града, в терена на бившата пивоварница "Каменица", също се строи усилено. Оживи се и зоната около многофункционалната зала "Колодрума", където вдигат ж.к. "Колодрума". Проектът бе замразен с години заради финансови проблеми на предишния инвеститор, но днес се изграждат още няколко жилищни секции, които ще завършат облика на комплекса.

Застроява се и съседният парцел, който преди време беше собственост на "Захарен комбинат Пловдив". За мястото дори имаше разработен проект, наричан "Виктория гардънс". Днес теренът има нов собственик, който скоро ще представи своите инвестиционни намерения. На мястото, ъгъла на бул. "Източен" и ул. "Менделеев", строители вече поставят пилоти в земята.