Луканка с ром, бонбони с бял и черен трюфел, сладолед, който се приготвя за няколко минути и още много специалитети ще се състезават в конкурса "Нов продукт на българския пазар". Той се организира за първи път по време на изложбите "Фудтех", "Винария" и "Вкусове от Италия" от 19 до 23 февруари 2020 г. в Международен панаир Пловдив, съобщиха от пресцентъра на изложбения център.

Идеята е да се подкрепи пазарният дебют на висококачествени храни и напитки от наши и чуждестранни фирми, посочват от панаира. Кандидатите са над двадесет, като преобладават здравословните храни. В конкурса се състезава студенопресован сок от ябълка и малина без добавени захар, вода и консерванти. Световна новост е диабетичен хляб, който помага на хората, страдащи от диабет тип 2 и затлъстяване. Иновация от световен мащаб е ензимен продукт, който почиства кръвоносните съдове и ставите, подобрява паметта и функциите на ендокринната система. Новост за българския пазар е и ядлива опаковка за храни, в която има ябълков пектин.

Посетителите могат да видят и дегустират селектирани колекции от храни, гурме специалитети и напитки в Град на виното и деликатесите. В технологичната зона ще се запознаят с нови машини, материали и опаковки за хранителната и лозаро-винарската индустрия.

Изложбите "Фудтех", "Винария" и "Вкусове от Италия" са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване, които заедно с Международната селскостопанска изложба "Агра" се провеждат от 19 до 23 февруари 2020 г. в Международен панаир Пловдив.