Токов удар на помпена станция "Юг" остави без вода кварталите "Смирненски" и "Прослав" рано тази сутрин. Засегнати бяха предимно високите етажи на двата пловдивски квартала. След 11 часа водоподаването в района постепенно трябва да започне да се възстановява, увери инж. Антон Гълъбов от ВиК- Пловдив, цитиран от Радио Пловдив. 

"Това са ситуации, които не зависят от ВиК - Пловдив, а от електропреносната система и се получава временно прекъсване на захранването. От ЕВН са ни обяснявали, че това е резултат от аномалии в мрежата.

Ние автоматично включваме резервното захранване, но помпите не могат да се включат едновременно, защото ще се получи хидравличен удар в системата, затова се налага пускане на всеки един помпен агрегат в системата през определено време", добави инж. Гългъбов.

По думите му, поне веднъж месечно се стига до аварии в помпените станции, заради проблеми в електропреносната мрежа.

Гълъбов уточни, че заради аварията в помпена станция "Юг" от тази сутрин все още не е спряно водоподаването от помпена станция "Север". То е било планирано, заради превключване на нови водопроводни връзки от външна фирма пo бул. "България".

След като помпена станция "Юг" заработи изцяло, ще бъде изключена помпена станция "Север". Тогава се очаква да има нарушено водоподаване по високите етажи в кв. "Кършияка" и на запад от стадион "Марица", каза Антон Гълъбов.