Кукерски игри, арменски и руски традиционни обичаи ще могат едновременно да видят пловдивчани и гостите на града в неделя, организирани от фондация "Заедно". На този ден православните християни отбелязват Сирни заговезни, арменците имат своя ден Пун парегентан, а руснаците - Руската масленица. Това съобщиха от фондацията.

С тези празници християните отбелязват началото на пролетта и постите, което е седем седмици преди Великден. По стар български обичай Сирни заговезни е денят, в който искаме и даваме прошка. Характерни танци, театрални етюди, народни игри за деца и възрастни, са само част от атрактивните демонстрации на открито за народния празник, който се чества, както от българската, така и от руската и арменската общност. Арменците ще покажат как се прави великденски календар от лук, а руснаците - как най-сигурно да изгоним зимата и да посрещнем пролетта.

Събитието е част от проекта "Да посрещнем пролетта заедно", който се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е включен в културния календар на града през 2019 г.

Демонстрациите ще се извършат в центъра на квартал "Капана" и ще бъдат съпроводени с обредни песни и танци